Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria

Confesiune: ortodoxă
Hram: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie
Ctitor: Ghedeon al Romanului
Tip: călugări
Datele mănăstirii
Datare: 1655
Țara: România
Localizare: Pipirig, județul Neamț

Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria

Asezare:

Este situată în partea nordică a judeţului Neamţ, la 25 km de oraşul Tg. Neamţ, la 7 km din dreptul localităţii Leghin (fost Gura Secului), aflată pe şoseaua Tg. Neamţ-Poiana Largului şi la 3 km de mănăstirea Secu pe lângă care se trece. Aşezământul este construit într-o depresiune subcarpatică pe locul numit Poiana lui Athanasie. Aici, la marginea unei păduri seculare, cu dealuri a căror culmi variază între 800 şi 1100 m, erau mai multe chilii de pustnici. De aici, o potecă urcă spre apus, peste creştetul Stănişoarei cale de 4 ceasuri până la Hangu.

Descriere.
Biserica mare “Nasterea Maicii Domnului”
Din ansamblul constructiilor, biserica centrala prezinta un interes deosebit, datorita faptului ca mesterul a reluat stilul clasic al bisericilor moldovenesti. Echilibrul proportiilor, zveltetea turlei, efectul liniilor, sobrietatea interiorului si simplitatea decoratiei exterioare sunt cateva din caracteristicile ei.
Biserica este construita in plan triconc, de dimensiuni reduse, cu o singura turla asezata pe naos. Este impartita in pridvor, pronaos, naos si altar, avand lungimea in exterior de 21,50 m, latimea la abside de 11 m si inaltimea pe axul turlei de 20 m. Peretii grosi de peste 1,25 m sunt lucrati din piatra de rau, cu putina caramida in partea superioara si var hidraulic.

Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria

Intrarea se face prin partea de vest. Initial biserica n-a avut pridvor, cel actual fiind adaugat probabil in 1837, cand s-au efectuat si alte constructii la Sihastria. Mesterul, dorind sa realizeze un pridvor deschis, inspirat poate dupa cel de la Galata sau chiar Moldovita, l-a prevazut cu sase deschideri largi in ziduri, pentru a avea cat mai multa lumina. In anul 1988, cele doua deschideri din partea de apus ale pridvorului s-au acoperit, pictandu-se doua icoane mari in fresca: Acoperamantul Maicii Domnului si Nasterea Maicii Domnului, hramul manastirii. Din pridvor, o usa masiva de stejar, ferecata in fier forjat, duce in pronaos.
Pronaosul este sectionat de un arc transversal suspendat, care ar vrea sa aminteasca vechea incapere destinata mormintelor. In prima parte, bolta este impartita de un arc longitudinal in doua calote sferice paralele, ceea ce constituie un detaliu rar in Moldova, in ceea ce priveste pronaosul. Ambele calote sunt sustinute de cate patru arcuri obisnuite.
Naosul este separat de pronaos doar printr-un arc proeminent. Constructorul renunta intentionat la obisnuitul perete despartitor pentru a nu micsora spatiul, si asa destul de restrans al interiorului; poate a avut in vedere si faptul ca era o biserica a unui schit cu totul izolat, destinata doar sihastrilor iubitori de liniste.
Turla, in forma cilindrica, strapunsa de patru ferestre inguste, este sustinuta de acelasi sistem de arcuri moldovenesti, suprapuse piezis, care preiau descarcarile tamburului si se sprijina pe cei patru pandantivi. Ajuns in forma desavarsita la bisericile Sfantului Stefan cel Mare, acest sistem clasic de boltire este reluat intocmai si la Sihastria, pentru ca putin mai tarziu sa fie parasit pentru totodeauna.
Absida altarului este prevazuta cu doua nise laterale, adanc sapate in grosimea zidului, care tin loc de proscomidiar si diaconicon. Atat interiorul, cat si exteriorul bisericii sunt lipsite de bogata ornamentatie intalnita la marile ctitorii voievodale. Singurele ornamente interioare, cu semnificatie liturgica, sunt strugurii executati din ipsos, fixati la fiecare unghi si varf de arc.
Turla, de forma cilindrica in exterior, ca si in interior, se sprijina pe o baza octogonala, renuntandu-se la baza stelata mai greu de executat. Ca ornamentatie, turla prezinta in partea inferioara un brau de ocnite adanci, dispuse oblic, iar pe verticala douasprezece coloane cu capiteluri si cornisa, care dau armonie si invioreaza albul zidului. Coloanele simbolizeaza pe cei doisprezece apostoli.
In ce priveste pardoseala bisericii, este probabil ca initial sa fi fost lespezi de gresie. Cele cateva morminte de sub pardoseala sunt inca neidentificate.

Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria

Istoric:

Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este sobru și plin de armonie, respectând cu fidelitate arhitectura stilului clasic moldovenesc.
Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. Biserica cea nouă a fost însă mai frumoasă ca cea veche așa că lucrul acesta a atras vizitatori din toată România fascinați și cunoscători ai părintelui arhimandrit Cleopa care a fost unul dintre cei mai ințelepți preoți la acea vreme dar Sf părinte s-a stins din viață în anul 1998. Acel an a fost unul trist pentru mulți oameni care l-au cunoscut pe parinte dar din vorbele lui ințelepte s-au păstrat 16 volume de invățături intitulate ,,Ne vorbește părintele Cleopa,,. În fiecare an la manastire vin mulți vizitatori care vor să cunoască calea adevăratei credințe și să afle de ce mănăstirea Sihăstria este atât de importantă pentru oameni. Mănăstirea Sihăstria are mai multe puncte de vizitare și anume cimitirul mănăstirii, schitul Sf parinte Cleopa,etc. Vizitatorii care vin cu gândul de a sta cât mai mult timp pot rămâne peste noapte în sala de dormit iar masa o pot servi din sala meselor. Clopotele mănăstirii sunt mari și se aud foarte frumos din curtea mănăstirii iar cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Pictura:

Pictura veche, executată în tempera, a fost distrusă în timpul incendiului din 1941. Actuala pictură a fost executată integral în interior între anii 1986 şi 1988 de pictorul bisericesc Protosinghelul Vartolomeu Florea, din obştea mănăstirii. Re-sfinţirea bisericii s-a făcut la 16 octombrie 1988.
Pictura în ulei a fost executată între anii 1947 şi 1953 de pictorul călugăr Irineu Protcenco, care se stabilise din 1947 în mănăstirea Sihăstria. A decedat înainte de a-şi termina lucrarea, la 25 august 1953 (avea 65 de ani). Atât pictura murală, cât şi icoanele sunt redate într-un neobişnuit stil academic, aproape miniatural, ce dă paraclisului o notă cu totul aparte, unică în felul ei în ţara noastră. Pictorul reuşeşte să redea cu multă artă, viaţa interioară a personajelor înfăţişate şi să creeze adevărate modele de iconografie. Prin siguranţa liniei, prin coloritul luminos ca şi prin expresivitatea ei pictura este de o reală valoare artistică.

Atractii turistice in zona:
Manastirea Agapia
Manastirea Neamt
Cetatea Neamt
Lacul Izvorul Muntelui si Barajul Bicaz
Poiana Teiului
Poiana Largului
Statiunea Durau
Casa memoriala Ion Creanga

Manastirea Agapia
Manastirea Agapia
Manastirea Neamt
Manastirea Neamt
Cetatea Neamt
Cetatea Neamt
Lacul Izvorul Muntelui si Barajul Bicaz
Lacul Izvorul Muntelui si Barajul Bicaz
Poiana Teiului
Poiana Teiului
Viaductul Poiana Largului
Viaductul Poiana Largului
Statiunea Durau
Statiunea Durau
Casa Memoriala Ion Creanga - Humulesti
Casa Memoriala Ion Creanga – Humulesti

Lasă un comentariu