Lacul si Barajul Vidraru

Lacul si Barajul Vidraru
Lacul si Barajul Vidraru

Asezare
Situat pe raul Arges, sprijinit pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru, de-a lungul Tranfagarasanului, la circa 38 de kilometri de Curtea de Arges, Barajul Vidraru este considerat de catre specialisti o adevarata bijuterie inginereasca.

Lacul si Barajul Vidraru
Lacul si Barajul Vidraru

Acces
Rutiere: De la orașul Curtea de Argeș venind spre DN1 (comuna Cărțișoară, SB), drumul care trece prin față uzinei hidroenergetice Vidraru, pe baraj, urmat prin dreapta lacului Vidraru este spectaculosul Transfăgărășan (DN7C)
Distanţe:
localitaţile învecinate: Albesti 12 km, Curtea de Arges 38 km, Cartisoara 35 km.
263 km până în Bacau şi 215 km până în Cluj-Napoca
230 km până la Bucureşti

Lacul si Barajul Vidraru
Lacul si Barajul Vidraru

Descriere
Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.
Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.
Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).
Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare, au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.
Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem de Bungee jumping.
Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW.
Noaptea, conturul este luminat electric, astfel ca se poate observa din avion.
Accesul la Baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul care urca pana la Balea. Din capatul barajului, la stanga se poate merge spre depresiunea Cumpana.
Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor.

Lacul si Barajul Vidraru
Lacul si Barajul Vidraru

Informatii Barajul Vidraru

Geografie
Râu: Argeș
Bazin hidrografic: Argeș
Localizare: județul Argeș, România

Date tehnice
Data dării în folosință: 1966
Cota coronamentului: 834,00 m d. m.
Înălțime: 166,60 m
Lungime (la coronament): 305,00 m
Lățime (la bază): 25,00 m
Volum: 480,00 mii m3

Lac de acumulare
Volum: 440,00 km3
Suprafață: 8,93 km2
Folosințe: Energie hidroelectrică, alimentări cu apă, irigații, combaterea inundațiilor, agrement.

Lacul si Barajul Vidraru
Lacul si Barajul Vidraru

Obiective turistice:
Cetatea Poenari
Castelul Bran

Cetatea Poenari
Cetatea Poenari
Castelul Bran
Castelul Bran