Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara

Asezare:
Cetatea este amplasată pe malul sudic al râului Târnava Mare, pe o coastă de deal lungă de 850 m, pe două terase.

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara

Acces:
Cetatea Sighișoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, județul Mureș, România.
Rutiere: dinspre Targu Mures spre Brasov DN13 (E 60)
Distanţe:
localitaţile învecinate: Saschiz 20 km, Bradeni 23 km, Medias 35 km.
322 km până în Iasi şi 155 km până în Cluj-Napoca
278 km până la Bucureşti
Feroviare: gara CFR Sighisoara

Cetatea Sighisoara - Turnul cu Ceas
Cetatea Sighisoara – Turnul cu Ceas

Descriere.
Cetatea Sighişoara este singura cetate medievală din Europa locuită permanent.
Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m a cărui înălțime inițială era de ca. 4m. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolele al XIV-al și al XVII-lea ca protecție împotriva atacurilor turcești.
Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.
» Turnul cu Ceas (înălțime: 64m; turn-poartă)
» Turnul frânghierilor (aflat pe platoul Școlii din deal, a fost restaurat în sec. al XIX-lea și servește actualmente ca locuință a îngrijitorului cimitirului evanghelic din deal)
» Turnul măcelarilor (hexagonal)
» Turnul cojocarilor (distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit; are 4 niveluri)
» Turnul țesătorilor (a fost dărâmat în 1858, pietrele fiind folosite pentru pavajul cetății)
» Turnul croitorilor (pe partea opusă a Turnului cu ceas, este turn-poartă; are 2 etaje; pulberăria de aici a explodat în incendiul din 1676 distrugând turnul, care a fost reconstruit)
» Turnul giuvaergiilor/aurarilor (incendiat de un trăsnet în 1809, a fost dărâmat în 1863, când pe fundamentul lui a fost construită sala de gimnastică a liceului german; aceasta a fost la rândul ei schimbată în capela cimitirului în 1935/36)
» Turnul cositorarilor (înălțime: 25 m; patru etaje)
» Turnul tăbăcarilor (unul din cele mai vechi)
» Turnul fierarilor (ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al bărbierilor; distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit)
» Turnul dogarilor
» Turnul lăcătușilor
» Turnul cizmarilor (marchează capătul de nord al zidului cetății; menționat în 1521, fortificat în 1603, distrus parțial în 1606, reconstruit în 1650, ars în 1676, reclădit în 1681).

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara

Istoric:

Complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana, Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea “Perla Transilvaniei”.
Planul orasului-cetate este caracteristic oraselor germane intemeiate in evul mediu tarziu.
Intemeierea localitatii conform cronicelor din secolul al XVII-lea este datata la 1191 si 1198, insa fara baza documentara.
Prima atestare documentara a localitatii – in 1280 – nu marcheaza insa si inceputul locuirii, atat pe teritoriul orasului cat si in zona inconjuratoare din bazunul Mijlociu al Tarnavei Mari. Au fost atestate arheologic: asezarea apartinand epocii bronzului, doua asezari dacice ale epocii fierului din care una a fortificat platoul inferior al Dealului Cetatii, un castru roman pentru paza drumului, o asezare a daco-romanilor si apoi a urmasilor lor.
Colonistii germani (sasi), asezati de regii Ungariei incepand cu a doua jumatate a secolului al XII-lea in sudul Transilvaniei sunt cei care intemeiaza o asezare rurala la baza dinspre sud a dealului Cetatii, langa apa paraului Saes (Shaas). Denumirea paraului devine si a localitatii la sfarsitul secolului al XIII-lea.
Se considera foarte probabile urmatoarele: asezarea existenta deja la inceputul secolului al XIII-lea, avea ca punct de sprijin o mica fortificatie pe platoul superior al Dealului Cetatii, fortificatie distrusa de invazia mongola (1241-1242); apoi reconstruita, pentru ca in 1280 sa apara mentionat documentar Castrum Sex.
Asezarea trezeste interesul a doua importante ordine manastiresti care se stabilesc pe platoul inferior al Dealului Cetatii; calugarii dominicani la 1298 care se mentioneza documentar localitatea sediu al manastirii – Schespurch (Schassburg); apoi se stabilesc caligarii ordinului franciscan.

Cetatea Sighisoara - Turnul cu Ceas
Cetatea Sighisoara – Turnul cu Ceas

In secolul al XIV-lea, urmare a venirii altor colonisti germani acum mestersugari, localitatea se urbanizeaza treptat – 1367 mentionat Civitas de Segusvar. In secolul al XV-lea pericolul turcesc determina construira zidului si a turnurilor de aparare care inconjoara tot Dealul Cetatii, zidul fiind mentionat pentru prima data la 1490. Secolele XV-XVII reprezinta perioada de maxima prosperitate si glorie pentru orasul-cetate Sighisoara, bine pozitionat strategic si comercial la intersectia unor importante drumuri medievale. Localitatea cu cel mai vechi statut orasenesc din Transilvania (1517) a avut un important rol economic, stategic, cultural-artistic, politic, ecleziastic si monastic. Dupa numarul mestersugarilor (25) era comparabil cu orase importante din vestul Germaniei. A intretinut un comert infloritor cu celelalte orase sasesti, cu diferite zone ale Transilvaniei, cu Tarile Romanesti, dar a participat si la marele comert prin intermediul Brasovului stabilind contacte pana in Persia si Tarile de Jos. O dovada sunt cele 35 de covoare orientale din Biserica Manastirii.
Pozitia strategica si-a aparat-o astfel incat prin forta nu a putut fi cucerit, desi a suportat cateva asedii (urmele ultimului asediu din 1704 sunt vizibile pe Turnul Cositorarilor).

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara

Invatamantul se situa la nivel ridicat, fapt dovedit si de cei 95 de studenti sighisoreni prezenti la universitatile din Viena si Cracovia intre 1402-1520; scoala mentionata la 1522 trebuie sa fie mai veche. La inceputul secolului al XVI-lea orasul este un important centru artistic reunind activitatea unor pictori, sculptori, creatori de mobilier, artisti in piatra, bronz, lemn, meesteri ai orgilor sositi din Konigsberg, Salzburg, Boemia, Tirol dar si autohtoni ca Elias Nicolai-cel mai mare scultor al barocului transilvanean-care au lasat dovezi si in cele doua biserici evanghelice: Biserica din Deal si Biserica Manastirii (tabernacol, amvon, pietree de mormant, strane, cristalnite, o orga intre cele mai bune din Transilvania).
Pe plan politic Sighisoara a gazduit Diete partiale si o Dieta a Transilvaniei. La Biserica din Deal s-a incoronat un principe la Transilvaniei; orasul a avut legaturi cu voievozii romanil a dus o politica favorabila habsburgilor, un exemplu este conflictul orasului cu Rakoczi, adversar al Austriei.
Arhitectura a fost influentata de diversi factori. Arhitectura militara (zid si turnuri de aparare) a fost conditionata de folosirea masiva a armelor de foc, ceea ce duce in secolul XVI-XVII la doua supra inaltari ale incintei fortificate. Arhitectura civila este influientata de cei bogati, marturie stau edificiile din piattra din zona centrala: Casa cu cerb a patriciatului, Casa Venetiana – locuinta primarului, Casa Vlad Dracul a autoritatilor orasului, a corpului de paza si pentru oaspeti. Arhitectura ecleziastica a fost marcata de cresterea numarului membrilor si a fortei economice a comunitatii: Biserica din Deal si Biserica Manastirii edificate in secolul XIII-XV. Biserica din Deal este cel mai important monument al orasului si a patra ca importanta intre bisericile gotice ale Transilvaniei.

Cetatea Sighisoara - Turnul cu Ceas
Cetatea Sighisoara – Turnul cu Ceas

Locuri de interes deosebit:
Rezervatia Naturala Scaunul Domnului
Defileul Mureșului
Lacul Ursu
Rezervația Mociar
Rezervatia Naturala Bujorul de stepa de la Zau de Campie
Parcul dendrologic din Gurghiu
Lacul si Barajul Rastolita

Statiuni:
Sovata
Sângeorgiu de Mureș
Lunca Bradului

Rezervatia Naturala Scaunul Domnului
Rezervatia Naturala Scaunul Domnului
Defileul Muresului
Defileul Muresului
Lacul Ursu Sovata
Lacul Ursu Sovata
Rezervatia Mociar
Rezervatia Mociar
Rezervatia Naturala Bujorul de stepa de la Zau de Campie
Rezervatia Naturala Bujorul de stepa de la Zau de Campie
Parcul dendrologic din Gurghiu
Parcul dendrologic din Gurghiu
Lacul si Barajul Rastolita
Lacul si Barajul Rastolita
Statiunea Sovata
Statiunea Sovata
Sangeorgiu de Mures
Sangeorgiu de Mures
Lunca Bradului
Lunca Bradului