Castelul Banffy

Castelul Banffy
Castelul Banffy

Asezare: Asezata pe malul drept al Somesului Mic, comuna clujeana Bontida se afla in Nord-Vestul Podisului Transilvaniei, aproape de zona de contact dintre Campia Transilvaniei si Podisul Somesan, la 30 de km de Cluj si 17 km de Municipiul Gherla.

Castelul Banffy
Castelul Banffy

Acces:
Rutiere: Se poate face prin intermediul DN 1C ce face legatura dintre Cluj-Napoca si Gherla, dupa localitatea Rascruci se vireaza la dreapta pe DJ 161.
Distanţe:

  • localitaţile învecinate: Rascruci 6 km, Jucu 7 km.
  • 406 km până în Iasi şi 288 km până în Brasov
  • 476 km până la Bucureşti
    Feroviare: gara CFR Bontida

Info Castelul Banffy
Localitate: Bontida
Țară: România
Judet: Cluj
Beneficiar: Familia Bánffy
Arhitect: Agostino Serena si Joseph Emanuel Fischer von Erlach
Data inceperii construcției: 1437
Data finalizarii construcției: 1890

Castelul Banffy
Castelul Banffy

Descriere.
Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, una dintre atractiile baroce majore ale Transilvaniei si României.
Castelul Bánffy din Bonţida, judeţul Cluj a fost construit de familia Bánffy, care a primit domeniul de la regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Castelul a fost construit în stil renascentist. Construcţia castelului a început probabil în 1437, când baronul a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-şi ridica un castel. Lucrările au fost finalizate în 1543, însă prima atestare documentară a castelului datează din secolul al XVII-lea.
Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890).
Constructia ansamblului a fost initiata de Denes Bánffy impreuna cu arhitectul italian Agostino Serena. Prima cladire a fost proiectata ca un ansamblu fortificat, cu bastioane in cele 4 colturi, un turn inalt la intrare si o gradina dispusa in sudul ansamblului. Denes Bánffy II a initiat recontructia (1745) in stil baroc austriac, dupa planurile arhitectului vienez Joseph Emmanuel Fischer von Erlach. Au fost create noi cladiri: manejul, grajdul, remiza si locuintele servitorilor. Castelul a primit forma cu doua aripi asezate in pozitia literei U. S-a creat si parcul de agrement de pe malul Somesului (proiectat de Johann Christian Erass), in acelasi stil baroc. József Bánffy a demolat in 1820 turnul de poarta, din materialul rezultat fiind ridicata o moara de apa, pusa la dispozitia satenilor. In 1850 arhitectul Antal Kagerbauer a ridicat o noua aripa a cladirii, perpendicular pe latura sudica a incintei castelului, totodata remodeland parcul in linii romantice, specific englezesti.

Istoric: In 1944, castelul a fost folosit ca spital militar de catre trupele germane. Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. A fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca.
Pe vremea comunistilor, ansamblul de cladiri a fost utilizat ca scoala de soferi, C.A.P. si spital pentru copii. In 1963, Castelul Banffy a fost folosit ca decor pentru filmarile la “Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei. Cum era nevoie de un foc, scenografii au aprins una dintre cladiri, cu toate ca incidentul ocupa doar cateva minute de film, iar distrugerile provocate au fost masive.
Restaurarea castelului a început în 1999, sub patronajul prinţului Charles de Wales, iar în 2007 principesa Margareta a României şi-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonţida.

Castelul Banffy
Castelul Banffy